Hogyan győzd le a "zöld szemű" szörnyeteget?

A féltékenységnek többféle formája és megnyilvánulása van és többféle módon határozhatjuk meg, hogy mit jelent a féltékenység. Van egészséges és van egészségtelen féltékenység, de a legsúlyosabb formája a kóros, rögeszmés féltékenység, ami szélsőséges esetekben mentális betegségek táptalajává is válhat.

Egy 85 éves férfit, akinek a felesége 80 éves volt, a egészségtelen, rögeszmés féltékenységtől szenvedett. A felesége többnyire ágyban feküdt, csak annyi időre kelt fel, hogy a legfontosabb otthoni teendőit elvégezze, mert többféle betegségben szenvedett.

A férje fejébe vette, hogy a felesége valakivel megcsalja. Amikor a 85 éves férfi készült elmenni hazulról, a leveses fazekat megnézte és jelet helyezett el rajta, hogy tudja mennyi leves volt a fazékban. Mire az idős férj hazaért, természetesen elfelejtette pontosan hol jelölte meg a fazekat és bebeszélte magának, hogy a felesége valakit meghívott magához és együtt fogyasztottak a levesből. A töltött káposztákat megszámolta, de rendszerint belezavarodott a számolásba és tévesen arra a következményre jutott, hogy a felesége valakivel evett a töltött káposztából, amíg ő elment valahova.

Hajszálakat helyezett el az ajtóhoz és a nyílászárókhoz mielőtt elment hazulról, hogy észrevegye, hogy volt-e valaki a feleségénél? Természetesen a hajszálak sokszor ott se maradtak a helyükön már az elhelyezés pillanatában, de a férfi biztosra vette, hogy valaki járt a házban, amíg ő távol volt.

Néha csak megjátszotta, hogy elmegy hazulról, de titokban elrejtőzött és figyelte, hogy megy-e valaki a feleségéhez. Amikor senki sem ment, a férfi így szólt: " Biztosan szólt a feleségem a szeretőjének, mert megsejtette, hogy figyelem és azért nem jött az illető."

A fenti történet mintapéldája az alaptalan és rögeszmés féltékenységnek. Ez a kóros féltékenység gyötörte a férjet, a férj pedig gyötörte a feleségét, aki amúgy is nagyon sok nehézséggel nézett szembe a meggyengült fizikai állapota miatt.

Melyek azok a helyzetek, amikor a féltékenység jogosan ölt "nagyobb méreteket"?

Fizikai vagy érzelmi megcsalás esetén

Amikor a házasságodban, párkapcsolatodban te vagy a házastársad hűtlenné váltál, annak egyenes következménye, hogy a házastársi bizalom megtörik ezt pedig helyre kell állítani. Ilyen helyzetben ne csodálkozz azon, hogy a megcsalt, becsapott fél, jóval intenzívebben fogja kinyilvánítani a féltékenységét. Egy ilyen helyzetben nem beszélhetünk egészségtelen vagy kóros féltékenységről. Ilyenkor a bizalom megtörésének egyenes következményeként jelentkezik a féltékenység. Éppen ezért fontos ilyen helyzetben megállnotok, tanácsadó segítségét kérve feldolgoznotok a múltbeli hűtlenséget, és aktívan tennetek azért, hogy a közöttetek levő bizalom újra épülhessen és ilyen módon a kínzó féltékenység is visszatérhessen a normális medrébe.

Hazugságok amelyek közötted és a társad közé állnak

A hűtlenségnek vagy a házasságból, párkapcsolatból való kifelé "kacsintgatásnak" vannak jelei. Előfordulhat, hogy a megcsalt fél már akkor megérzi, hogy valami nincs rendben, amikor még nem lett nyilvánvalóvá, nem nyert bizonyítást a hűtlenség.

Amikor a házastársad szokásai megváltoznak: magával viszi a mobilját olyan helyekre is (rendszeresen), ahova addig nem vitte, rejtélyes hívásokat, megkereséseket kap, amelyekkel kapcsolatosan nem nyilatkozik egyenesen, zavarba jön vagy esetleg következetlenül hazudik (egyszer azt mondja, hogy a kollégája kereste, máskor azt mondja ugyanannak a személynek, telefonszámnak a tulajdonosáról, hogy ügyfél stb.) világos jelei annak, hogy valami nagyon nincs rendben.

Mit tehetsz ilyen helyzetben, ha jogosan számon kéred házastársad és ő mindent tagad? Várj türelmesen és minden napvilágra fog jönni. Amit vet az ember, azt fogja aratni is. Csak idő kérdése, hogy a hűtlen fél lebukjon. Egy férfi, aki egyedülálló volt és házas nővel folytatott viszonyt hosszú időn keresztül így szólt:

" Talán mások lebuknak, de én vagyok olyan tapasztalt és a házas nő is, akivel kapcsolatban vagyok van olyan tapasztalt, hogy sosem bukunk le."

Az egyedülálló férfi talált egy nőt, akit el akart venni, a eljegyezte és lett volna néhány hét az egybekelésükig, amikor a férfit beidézték a bíróságra apasági ügyben. A szeretője ugyanis teherbe esett és ezt az egyedülálló férfit jelentette be a hivatalos szerveknek apaként, a bíróság pedig beidézte, hogy nyilatkozzon az ügyben. Minden kiderült egy pillanat alatt és a fiatalember valamint a csalfa feleség hazug világa romba dőlt, mint a kártyavár.

Mit tehetsz, ha féltékenység gyötör?

Először is ismerd el saját magad előtt és a környezeted előtt. Sosem célravezető, ha az érzelmeidet elfojtod és nem veszel róluk tudomást. Ezzel a problémát nem oldod meg, csupán elfojtod. A probléma pedig a legkellemetlenebb módokon és pillanatokban fog újra és újra előtörni belőled.

Ismerd fel a féltékenység fő okát

Amint beismerted magadnak, hogy féltékeny vagy és azt is elfogadtad, hogy ez csak egy érzés, amely önmagában sem nem jó, sem nem rossz, ha látod, hogy te döntöd el mit kezdesz vele, akkor máris szabaddá válsz arra is, hogy szembenézz és leszámolj vele.

Mi váltja ki a féltékenységedet valójában? Volt egy múltbeli párkapcsolatod, ahol a párod hűtlen volt hozzád és ezt a mai napig nem dolgoztad fel? Ezt a sérelmedet pedig kivetíted a házasságodra, jelenlegi párkapcsolatodra? Esetleg a múltban magad voltál hűtlen és a mai napig nem néztél szembe igazán a múltbeli tetteiddel, hogy azokat feldolgozhasd és megbocsáthass önmagadnak? Erkölcstelen múltad vagy a párod múltja az, ami még mindig kísért, mert még nem sikerült "elvarrnotok minden szálat?"

Esetleg az önbecsülés és önértékelés egészségtelen szintje az, ami a probléma valódi okozója? Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért érzed éppen azt, amit érzel? Miért reagálsz úgy bizonyos dolgokra, ahogyan reagálsz?

Beszélj róla

Beszélj házastársaddal, pároddal az érzéseidről. Fontos, hogy vállalj felelősséget a saját érzéseidért és ne őt vádold értük. Ha ugyanis őt fogod vádolni, akkor a beszélgetés kudarcba fog fulladni.

A féltékenység sokszor akkor tört felszínre, amikor nem ismersz minden tényt és az elméd gonosz módon kiegészíti az ismeretlent a leghajmeresztőbb történetekkel. Ha nem tudod hol volt a házastársad, miért ért később haza, akkor kérdezd meg őt. Ha úgy gondolod vannak kétes barátai, akkor kérd meg adjon lehetőséget arra, hogy te is megismerd azokat a barátokat. Ha vannak feldolgozatlan dolgok a házasságotokban vagy múltatokban, forduljatok segítő szakemberhez, hogy nem mérgezzenek ezek titeket és környezeteteket is. A feldolgozatlan dolgok, a gyermekkor traumái nem lehetnek mentség arra, hogy helytelenül vagy tisztességtelenül cselekedj. Ha tudsz a problémáidról kötelességed szakemberhez fordulni, segítséget kérni. Nemcsak a te érdekedben hanem a körülötted levők érdekében is.

Ha vannak eltitkolt dolgok a múltadban, amikről nem beszélték vagy amikről hazudtál házastársadnak, itt az idő őszintén elmondani mindent és utána együtt dolgoznotok a bizalom újjáépítésén. A titkok és hazugságok kimondatlanul is közétek állnak. Itt az ideje ezeket a falakat közösen lebontanotok.

Ha az önbecsüléseddel, önértékeléseddel van gondod, mert sok olyan dolgot tettél a múltban, amivel önmagadnak is csalódást okoztál, a belső értékrended ellenére cselekedtél ezzel pedig erőszakot követtél el a saját lelkiismereteden éppen itt az ideje egy segítő szakember segítségével szembenézned a múltaddal, hogy egy reményteljes, új jövőt építhess fel, amelyben az elveiddel, szavaiddal, gondolataiddal összhangban élhetsz és cselekedhetsz.

Tudom, hogy a féltékenység és a féltékenység jelenségével előbukkanó problémákkal való szembenézés nem egyszerű. A dolgokkal való szembenézés olykor zavaró, máskor ijesztő, máskor kényelmetlen vagy kellemetlen lehet. Meg vagyok azonban győződve, hogy benned is megvan a bátorság és az igény egy jobb, harmonikusabb élet, párkapcsolat iránt. Ez pedig elegendő ösztönző erőt adhat neked is, hogy elindulj a gyógyulás és a fejlődés útján. Ehhez pedig sok sikert kívánok neked.

    Tencut Zoltán
    párkapcsolati tanácsadó, lelkész, mentálhigiénés szakember

    Ki vagyok, és hogyan tudok segíteni?

    Meggyőződésem, hogy alapvetően az emberek többsége azzal a vággyal, reménnyel úgy lép be egy párkapcsolatba, házasságba, hogy abban boldogságot, szeretetet, biztonságot, törődést adhat és kaphat.

    Lelkészként, mentálhigiénés szakemberként és párkapcsolati tanácsadóként azt tapasztalom, hogy sokan akadályokba ütköznek.

    Bizonyos ismeretek hiánya, a mindennapi akadályok és rutin miatt jelentkező eltávolodás, elhidegülés, a nem megfelelő konfliktuskezelés, a sérelmek nem megfelelő feldolgozása, a nézeteltérések helytelen kezelése és sok más tényezővel is szembe kell nézned, fel kell venned a harcot.

    Ha nyitott vagy a nehézségeidet, harcaidat átbeszélni, a helyzeteddel kapcsolatosan mélyebb megértést szerezni és új megoldásokat felfedezni és alkalmazni, akkor jó helyen jársz.

    Párkapcsolati tanácsadóként fontosnak tartom a kölcsönös bizalmon és elfogadáson, diszkréción alapuló partneri munkát.

    Amennyiben elakadtál a párkeresésben, házasság előtt állsz és szeretnéd megfelelő tudással és módszerekkel felvértezni magad, párkapcsolatban élsz vagy házas vagy, szívesen segítek neked.

    Tovább

    Szeretettel köszöntelek az oldalunkon!

    Küldetésemmel tekintem, hogy segítsek neked és párodnak megtalálni a harmóniát és erősíteni párkapcsolatodat. Párkapcsolati tanácsadóként elkötelezett vagyok abban, hogy támogassalak benneteket az intimebb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet és párkapcsolat felé vezető úton. A szolgáltatásaim, az online eszközöknek köszönhetően, Németország és Svájc szerte elérhetők, így bármilyen távolság is álljon közöttünk, segítségemmel könnyedén részt vehettek a változásban. Fedezd fel velünk azokat az eszközöket, amelyek segítségével elérhetitek a kitűzött célokat, és élvezzétek a kölcsönös fejlődést és boldogságot!

    Várom, hogy együtt járjuk be a fejlődés útját!

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram