Miért esik más megítélés alá a férfi ellen elkövetett családon belüli erőszak?

Az utóbbi hetekben, a magyarországi politikai életben témává vált a családon belüli erőszak. Sajnos nem éppen olyan tálalásban, ahogyan kellett volna. Láthattál egy volt feleséget, akivel kapcsolatosan komoly korrupciós gyanú merült fel, aki igazságügyi miniszter volt és aki hírtelen előállt azzal a történettel, hogy a férje bántalmazta őt tíz éven keresztül. Az ügy érdekessége az volt, hogy a hölgy azt is elmondta, hogy maga is fizikailag bántalmazta többször is a férjét.

A családon belüli erőszak olyan probléma, amelyet sok szervezet, terapeuta, bűnüldöző szerv és mások együttműködve próbálnak leküzdeni és megszüntetni. A bántalmazott nők és gyermekek feltérképezése és a segítségnyújtás sok-sok erőforrást felemészt, ezért is történhet meg, hogy a férfiak ellen elkövetett erőszak sokszor észrevétlen marad. Milyen okok vezethetnek ahhoz, hogy a férfiak ellen elkövetett erőszak más megítélés alá essen?

Először is a férfiak nagyobbak és erősebbek általánosságban, mint nő társaik ezért elképzelhetetlen sok ember számára, hogy egy nárcisztikus vagy pszichopata vonásokkal rendelkező nő bántalmazásait szenvedjék el.

A fenti előítéletből következik az is, hogy sok férfi nem ismeri be, hogy a felesége, párja bántalmazza érzelmivel vagy/és fizikálisan. Hiszen őket úgy látja környezete, mint a család vezetőjét, az "erősebb" felet és éppen ezért megalázónak tartja beszélni a viszontagságaikról. A valóságban, a zárt ajtók mögött dühöngő feleség, aki kontrollt követel, és domináns személyiségét arra használja, hogy kihasználja a férjét, ugyanolyan bűnös, mint az a férfi, aki ugyanezt teszi a feleségével.

Másodszor, amikor a férfiak segítséget kérnek a családon belül tapasztalt erőszak miatt, gyakran nem hisznek nekik, nem veszik komolyan őket.

Az Egyesült Államokban, évekkel ezelőtt két járőrt riasztottak egy családhoz, mivel a szomszédok hangoskodásra, veszekedésre lettek figyelmesek.

A rendőrök egy sovány, csinos nőt találtak és egy túlsúlyos, magas férfit. Automatikusan azt feltételezték, hogy a férfi az, aki bántalmazza a feleségét és elbeszélgettek vele. A férfi jelezte, hogy egy ideje már a felesége kontrollálatlan dühkitörései miatt szenved, de nem akarja feljelenteni. A járőrök nem hittek neki, de mivel tettlegességre akkor nem került sor, senkit sem vontak intézkedés alá.

Néhány héttel később ugyanazokat a járőröket riasztották ugyanarra a címre családon belüli erőszak gyanúja miatt. A címre érkezve, a két járőr nagyon meglepődött attól, amit találtak: a férj a padlón feküdt és egy konyhakés állt ki a testéből, rengeteg vért veszített, a feleség pedig sokkos állapotban ült a test mellett. A férfi, a kórházba szállítás közben, a vérveszteség miatt sokkot kapott és elhunyt. A tanulság egyértelmű: ha nem az előítéleteikre hagyatkoznak a járőrök, a férfi talán ma is élne.

Harmadszor, a bántalmazó lelki világa sem könnyíti meg a dolgokat.

A bántalmazó gyakran a bántalmazott megtépázott önbecsülésére apellál. " Úgysem találsz mást, ha engem elhagysz! Senkinek sem fogsz kelleni! Te valójában ezt érdemled!"

Van olyan bántalmazó, aki a bántalmazott erkölcsi érzékére próbál hatni: " Te a házastársam vagy! Megfogadtad, hogy halálodig velem fogsz élni jóban, rosszban egyaránt! Ezért el kell tűrnöd mindent, amit teszek veled!"

A bántalmazó gyakran manipulál a bocsánatkéréssel is. Krokodilkönnyeket is tud hullatni és ígéri, hogy minden más lesz a jövőben, de a valóságban az elhatározásuk és ígéretük nem őszinte és hamar el is feledik azt. Ha a bántalmazott nem eszmél fel, a dolgok csak rosszabbra fordulnak. Sajnos nem egyszer a bántalmazott életébe kerül, hogy nem lép időben.

A bántalmazó igyekszik elhitetni a bántalmazott féllel, hogy ő a felelős a bántásokért. A feleség, aki vadidegen férfiakkal alakított ki szexuális viszonyt rendszeresen, de a férje közeledését rendszeresen elutasította, így érvelt: "A férjem a hibás. Ő kényszerített arra, hogy ezt tegyem, mert nem kaptam meg mindig tőle azt, amire vágytam."

A bántalmazó nő, a férjét vagy párját akár alvás közben megharaphatja, megrúghatja, ütheti és különböző módokon ( mondjuk folyamatos megcsalásokkal stb.), terrorban tarthatja. Ha ilyen esetben a férfi megpróbál védekezni és a bántalmazó nő ennek következtében megsérül, a nő be is perelheti a férfit vagy testi sértéssel vádolhatja, mert nagy esély van rá, hogy nem fogják elhinni a hatóságok, hogy a férfi valójában védekezett.

Legyen akár férfi akár nő a bántalmazott, sosem könnyű kilépni egy bántalmazó kapcsolatból. Pénzügyi megfontolások, gyerekekkel kapcsolatos dolgok és a hitrendszerek, erkölcsi meggyőződések mind olyan dolgok, amiket figyelembe kell vennünk.

A döntés azon múlik, hogy a bántalmazott személy meg akar-e gyógyulni a bántalmazásból, vagy továbbra is el akarja viselni? Mindkét döntésnek következményei vannak. Meggyőződésem, hogy a bántalmazás semmilyen körülmények között nem elfogadható.

Akár férfi, akár nő vagy, ha bántalmaznak, kérj segítséget, tanácsot. Talán úgy érzed egyedül vagy, de meglepődnél, hogy milyen sokan szenvednek ugyanattól a problémától, amivel te küszködsz jelenleg.

Tencut Zoltán
párkapcsolati tanácsadó, lelkész, mentálhigiénés szakember

Ki vagyok, és hogyan tudok segíteni?

Meggyőződésem, hogy alapvetően az emberek többsége azzal a vággyal, reménnyel úgy lép be egy párkapcsolatba, házasságba, hogy abban boldogságot, szeretetet, biztonságot, törődést adhat és kaphat.

Lelkészként, mentálhigiénés szakemberként és párkapcsolati tanácsadóként azt tapasztalom, hogy sokan akadályokba ütköznek.

Bizonyos ismeretek hiánya, a mindennapi akadályok és rutin miatt jelentkező eltávolodás, elhidegülés, a nem megfelelő konfliktuskezelés, a sérelmek nem megfelelő feldolgozása, a nézeteltérések helytelen kezelése és sok más tényezővel is szembe kell nézned, fel kell venned a harcot.

Ha nyitott vagy a nehézségeidet, harcaidat átbeszélni, a helyzeteddel kapcsolatosan mélyebb megértést szerezni és új megoldásokat felfedezni és alkalmazni, akkor jó helyen jársz.

Párkapcsolati tanácsadóként fontosnak tartom a kölcsönös bizalmon és elfogadáson, diszkréción alapuló partneri munkát.

Amennyiben elakadtál a párkeresésben, házasság előtt állsz és szeretnéd megfelelő tudással és módszerekkel felvértezni magad, párkapcsolatban élsz vagy házas vagy, szívesen segítek neked.

Tovább

Szeretettel köszöntelek az oldalunkon!

Küldetésemmel tekintem, hogy segítsek neked és párodnak megtalálni a harmóniát és erősíteni párkapcsolatodat. Párkapcsolati tanácsadóként elkötelezett vagyok abban, hogy támogassalak benneteket az intimebb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet és párkapcsolat felé vezető úton. A szolgáltatásaim, az online eszközöknek köszönhetően, Németország és Svájc szerte elérhetők, így bármilyen távolság is álljon közöttünk, segítségemmel könnyedén részt vehettek a változásban. Fedezd fel velünk azokat az eszközöket, amelyek segítségével elérhetitek a kitűzött célokat, és élvezzétek a kölcsönös fejlődést és boldogságot!

Várom, hogy együtt járjuk be a fejlődés útját!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram